Popularni postovi

Virus Zika

 Virus Zika ili bolest Zika nije nova bolest ali je mnogima do sada bila nepoznata, za koju se od 1950-tih zna da se pojavljuje u ograničenom ekvatorijalnom pojasu od Afrike do Azije. Godine 2014., virus se raširio istočno preko Pacifika do Francuske Polinezije, zatim na Uskršnje ostrvo i u 2015. u Meksiko, Centralnu Ameriku, Karibe, i Južnu Ameriku, gdje je izbijanje Zike dostiglo pandemičan nivo.

Zika virus(ZIKV)je član virusne porodice Flaviviridae i roda Flavivirusprenešenog preko Aedes komaraca aktivnih danju, kao na primjer vrste A. aegypti.Najčešći simptomi Žika virusa bolesti su vrućica, osip, bol u zglobovima, te konjunktivitis (crvene oči).Bolest je obično blaga sa simptomima koji traju od nekoliko dana do tjedan dana. Zika virus može prenijeti na ljude preko ujeda komaraca. 
Teška bolest zahtijeva hospitalizaciju je neuobičajeno.Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da bi moglo da dođe do širenja virusa u svim zemljama Južne i Severne Amerike, osim Kanade i Čilea, a jutros su svi mediji preneli da je zika virus stigao u Dansku, gde je jedan pacijent, koji je nedavno zaražen tokom putovanja po Južnoj i Centralnoj Americi, hospitalizovan.S obzirom na to da trenutno ne postoji vakcina niti lijek namijenjen isključivo tretiranju ovog zdravstvenog problema, ako primijetimo pogoršanje simptoma, posjeta ljekaru radi konsultovanja o daljim mjerama je obavezna.Važno je na vrijeme se javiti ljekaru.

Tags:Virus Zika,bolest,komarci,simptomi,

Nema komentara:

Objavi komentar