Popularni postovi

Džeko Edin dijamant

Džeko Edin je karijeru započeo u
Željezničaru 1996.g. kao omladinac gdje je bio sve do 2003 i potpisao profi ugovor do 2005.g. te je te dvije godine bio u prvom sastavu Želje kao vezni igrač.I onda ga je krenulo.U sezoni 2008/09  Džeko biva proglašen najboljim igračem Bundeslige. Da se malo vratimo unazad Edin Džeko (rođen 17. mart 1986.) koji je u  BiH poznat Dijamant,topdžija i goldžija za reprezentaciju BiH,za klubove u kojima je igrao dao je golova ne može se izbrojati.Može al trebao bi digitron.Jer ako se vratimo koju godinu nazad morat ćemo napisati da je na kraju sezone proglašen za najboljeg stranog igrača u Češkoj ligi.I onda sljedeća sezona 2009/10., Džeko je bio najbolji strijelac u Bundesligi sa 22 postignuta gola.Pa onda ovo mnogi nisu znali da je u augustu 2010. godine Džeko postao najbolji strijelac Wolfsburga u klupskoj historiji sa 59 golova na 96 odigranih utakmica.Novac kada vide svi polude pa su ga uzeli 3. januara 2011. godine za 32 miliona eura engleski klub Manchester City.Ali je opravdao taj ulog.Zatim ovo je vrijedno spomena jer je 2011/2012. postigao 4 gola protiv Tottenhama u pobjedi svoje ekipe od 1:5, te tako postaje jedini igrač u historiji Manchester Cityja koji je dao 4 gola na jednoj prvenstvenoj utakmici.Džeko zna da zadaje muke protivnicima jer zna dati po jednoj utakmici 3-4 gola.Pa onda donosi Cityu  prvu titulu u Premier League nakon 44 godine čekanja jer je dao u 92.minuti izjednačujući gol protiv QPR-a.Znači zalsužan je za taj trofej koji se toliko čekao.

Ne znam da li da pišem dalje ili je ovo dosta i previše ali sve je istina.A vidi sad ovo,opet neki rekord i opšet Džeko:U martu 2014. godine, Džeko uspijeva dati dva gola u pobjedi Citya 3-0 protiv gradskog rivala Manchester Uniteda.Njegov prvi gol na toj utakmici dolazi u 43. sekundi, što predstavlja najbrži postignuti gol na Old Traffordu u historiji Premier League.

I 2014.g. je dao dva gola za City u odlučujućoj utakmici kada su opet osvojili novu titulu u Premier League.Mnogo toga sam preskočio jer ima stvarno dosta za napisat ali evo napokon i 2015.g. kada je prešao u AS Romu i sada početkom 2017.g.je najbolji strijelac A lige Italije te najbolji strijelac i u ligama petice.

Za BiH reprezentaciju je odigrao 82 susreta i postigao 49 golova i  rekorder je nacionalnog tima po datim golovima.Džeko Edine bravo,aferim.

tags:Edin Džeko,BiH reprezentacija,AS Roma,Manchester City...

Nema komentara:

Objavi komentar