Popularni postovi

Ebola virus

Ebola virus i bolest dobili su naziv po rijeci Eboli u Demokratskoj Republici Kongo gdje je bolest prvi puta prepoznata 1976.godine u bolnici koju su vodile časne sestre flamanke. Bolest se prenosti u izravnom dodiru s tjelesnim tekućinama zaražene osobe ili životinje.
Ebola virus (virus ebola) ili ebolski virus uobičajeni je naziv za grupu virusa iz roda Ebolavirus koji se nalazi unutarporodice Filoviridae. Uzrokuje ebolsku hemoragijsku groznicu ili uobičajeno ebolu, bolest iz skupine virusnih hemoragijskih groznica. Simptomi su bolesti bol u mišićima, naglo povećanje tjelesne temperature, pojačana slabost, grlobolja i glavobolja. Još uvijek nije pronađeno nikakvo prikladno cijepivo niti način liječenja.
Unutar roda Ebolavirus postoji nekoliko vrsta koji se serološki mogu razlikovati,o tome drugi put.

Genoma Ebola virusa se sastoji od jednolančane (negativne) RNK.
U vijestima je navedeno da je do sada preko 8000 zaraženo Ebola virusom i da je preko 4000 ljudi umrlo.Tako je na primjer Medicinski djelatnik UN-a iz Liberije zaražen ebolom umro  u bolnici u Njemačkoj u kojoj je liječen od te smrtonosne hemoragijske groznice, objavila je u utorak klinika u Leipzigu, prenose agencije.Riječ je trećoj osobi liječenoj od ebole u Njemačkoj. Jedan pacijent zaražen ebolom iz Ugande liječi se u Frankfurtu, a još jedan, iz Senegala, ozdravio je i otpušten je iz bolnice u Hamburgu nakon petotjednog liječenja.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da su u dosad najtežoj epidemiji ebole umrle najmanje 4,033 osobe. U najteže pogođenoj Liberiji umrlo je 2,316 osoba.

U BiH je pod kontrolom tri osobe koje su došle iz Liberije dok ej taj broj u susjednim državama hrvatskoj veći a u Srbiji preko 700 je onih koji su pod kontrolom.

tags:ebola virus,zaraženi,

Nema komentara:

Objavi komentar