Popularni postovi

Omikron soj,da li se smanjuje ili se širi broj zarađenih?

 Omikron soj je aktuelan u svijetu januar i februar su u znaku omikrona iako ima tu još nekih virusa koji se spominju,naravno novih tek dolazećih.Ali vratimo  se omikronu covid virusu.

Već od prvog soja omikrona BA.1 poznato je da se brže širi nego raniji sojevi korona virusa. Sad se pojavila i podvrsta BA.2. Njime se u Velikoj Britaniji u prvih deset dana siječnja zarazilo najmanje 400 ljudi. I već je njegovo postojanje dokazano u više od 40 zemalja.



Šta kaže stručnjak Meera Chand, direktorica u britanskoj zdravstvenoj agenciji:„U naravi je virusa da se razmnožavaju i pritom mutiraju", još kaže  „Zato se može očekivati da će biti još sojeva dok traje pandemija."

Zato ne trebamo se opustiti, ni malo.Kod nas domovi zdravlja covid ambulante su bile pune tokom januara i početkom februara i evo sada se smanjuje broj lagano ali to nije razlog za opuštanje.Inače manje su hladnoće od onihdo sada da li to godi virusima posebno ovom omikronu koji nas sada napada.Ljudi imaju problem sa disanjem,upale pluća su neminovne ali i drugi simptomi,temperatura ,mučnina itd.

Tags:omikron soj,virus covid 19,omikron BA.1,BA.2,korona virus,


Nema komentara:

Objavi komentar